Island er berømt for sin uberørte natur, ekstremt vejr, heste, nordlys og varme kilder. Men vidste du, at der er mere end 10.000 vandfald i Island? Øen er prædestineret for vandfald på grund af smeltende gletsjere om sommeren, og hyppig sne og regn om efteråret og vinteren. Da det er umuligt at besøge selv en tredjedel af disse vandfald, har vi lavet en liste over de smukkeste og mest berømte af dem du bør se, når du er i Island.

Vandfald i Nordisland

Dettifoss-Andreas-Clematide.jpgDettifoss: Dettifoss =(løst oversat som) det kollapsende vandfald, ligger i Nordisland (ca. 150km fra Akureyri) og er kendt for at være det mest kraftfulde vandfald i Europa. Det er 45m højt og 100m bredt, og selvom det ikke er det smukkeste, er det mere end imponerende at se 500m³ vand vælte ned i dybet pr. sekund. Vandmasserne der fodrer Dettifoss kommer fra gletsjerfloden Jökulsá á Fjöllum, som udspringer fra Vatnajökull gletsjeren - den største gletsjer i Europa. Interessant fakta: Dettifoss blev vist i biografer over hele verden i filmene Prometheus (2012) og Oblivion (2013).

Selfoss.jpgSelfoss: Selfoss ligger i Jökulsárgljúfur kløften i Nordisland, kun 1km syd for storesøster Dettifoss. Vandfaldet er blot 11m højt, men 110m bredt! Selvom det ikke får nær så meget opmærksomhed som Dettifoss, er det stadig et besøg værd! Som med Dettifoss kommer vandmasserne også fra gletsjerfloden Jökulsá á Fjöllum (som nævnt ovenfor). Vær forsigtig når du besøger dette kraftfulde vandfald og pas på glatte klipper! Husk ikke at forveksle vandfaldet med byen Selfoss. ;)

Godafoss.jpgGoðafoss: Goðafoss = Gudernes vandfald er kendt for at være et af de smukkeste vandfald i Island. Det er 12m højt og 30m bredt og ligger også i Nordisland, nær Mývatn området. Ifølge legenden har det smukke vandfald fået sit navn fra lagmanden Þorgeir Ljósvetningagoð. Þorgeir gjorde kristendommen til den officielle religion i Island. Det siges, at han kastede de hedenske gudebilleder i vandfaldet efter at kristendommen blev vedtaget på Altinget i år 1000, og sådan fik det sit navn.

Vandfald i Østisland

Folaldafoss-Andreas-Clematide.jpgFolaldafoss: Folaldafoss er et af de mindre kendte vandfald i Østisland, og du kan besøge det fra Öxi (et bjergpas mellem Skriddalur og Berufjörður, som du kun bør køre på med en 4x4 firhjulstrækker). Folaldafoss falder cirka 16m dybt ned i floden Berufjarðará. Det er et smukt vandfald og landskabet omkring det er simpelthen fantastisk!

Vandfald i Sydisland

Skogafoss.jpgSkógafoss: Skógafoss = skov vandfaldet er et af de største vandfald i Island – 60m højt og 25m bredt. Det ligger 150km øst for Reykjavik. Det der gør det specielt: du kan gå op ad trapperne lige ved siden af det og nyde den fantastiske udsigt over de smukke omgivelser og selve vandfaldet. På dage med sol kan man se en spektakulær regnbue, og nogle gange hele to regnbuer. Du kan nemt komme til vandfaldet på en kør-selv rejse langs Ringvejen. Ifølge legenden, skjulte den første vikingebosætter, Þrasi Þórólfsson, en skat af guld i en grotte bag vandfaldet. År senere, blev den fundet af lokale, som dog kun fik fat i håndtaget på skattekisten inden den forsvandt. Det siges, at håndtaget blev givet til den lokale kirke, hvor det blev sat på hoveddøren. I dag vises det på Skógar Museet.

Seljalandsfoss.jpgSeljalandsfoss: Seljalandsfoss er et andet smukt vandfald i Sydisland, som er værd at besøge, hvis du rejser langs Islands berømte Rute 1, Ringvejen. Det er 60m højt og du kan endda gå bag det! Men glem ikke dit regntøj, da du kan blive ret våd. Du vil igen have mulighed for, at se smukke regnbuer på solrige dage. Godt at vide: om vinteren er det ikke altid muligt at gå om bag vandfaldet, da det kan være for farligt, men bliv ikke skuffet, det er for din egen sikkerheds skyld og det er stadig et besøg værd!

Gullfoss.jpgGullfoss: Gullfoss = Det gyldne vandfald er en del af den berømte Gyldne Cirkel (Islands mest populære turisttur, som også tager dig med til den aktive Gejser Strokkur og Thingvellir National Park). Vandfaldet (der også ligger i Sydisland), falder 32m i to trin, ned i en lille kløft, med vandmasser som kommer fra den storslåede gletsjerflod Hvíta. Om sommeren buldrer ca. 140m³ vand ned ad vandfaldet pr. sekund. Du vil højst sandsynligt vandre tæt på det mægtige Gullfoss, husk dog altid at blive bag indhegningen og vær forberedt på at blive våd. Takket være Sigríður Tómasdóttir, kan vi i dag stadig beundre det smukke Gullfoss. Hun kæmpede en juridisk kamp i begyndelsen af det forrige århundrede, imod en engelsk forretningsmand, der ønskede at bygge et vandkraftværk ved siden af vandfaldet, for at udnytte dets energi. Kampen blev så hård, at Sigríður truede med at smide sig selv i vandfaldet, hvis opførelsen begyndte.

Svartifoss.jpgSvartifoss: Svartifoss = det sorte vandfald er virkelig enestående, når vandet falder ned over de sorte basaltsøjler, der har givet navn til vandfaldet. Søjlerne formes når lava strømmer fra et vulkanudbrud, og sammentrækningskræfter bygges op, så når lavaen køler ned, får den en sekskantet form. Det 20m høje vandfald ligger i Skaftafell National Park (i Sydøst Island), som hører til Vatnajökull National Park, der blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste i 2019.

Vandfald i Vestisland

Hraunfossar-waterfall-buehler-buechi.jpgHraunfossar: Hraunfossar = lava vandfaldene fik deres navn, fordi de ser ud som om de er kommet direkte ud af Hallmundarhraun-lavafeltet, som blev formet efter et udbrud af en af de subglaciale vulkaner fra Langjökull gletsjeren. Vandfaldet der ligger i Vestisland, i Borgarfjörður distriktet, er som en samling af mange små og store strømme, der strækker siger over en distance på 900m. Det er også derfor de ser specielt spektakulære og smukke ud, og endnu mere fordi vandet i Hraunfossar, der strømmer ud i Hvítá, er turkisblåt eller endda mælkehvidt. Godt at vide: Hraunfossar ligger nær et andet fint vandfald: Barnafoss = barnets vandfald.

dynjandi-hermann-gudmundsson.jpgDynjandi: Dynjandi = det tordnende vandfald (også kendt som Fjallfoss = bjergvandfaldet), er højdepunktet i Vestfjordene, fordi det ligner en bryllupskage eller et brudeslør, og i sandhed er lige så smukt og unikt! For mange mennesker er dette det smukkeste vandfald i Island, og det kaldes derfor ofte for Vestfjordenes juvel. Det er 100m højt, 30m bredt på toppen og 60m bredt i bunden. Jo tættere du kommer på, jo mere majestætisk er det!

Sidst, men ikke mindst: I vintermånederne er det ikke alle vandfaldene der er tilgængelige, men hvis du besøger nogle af dem, er det en ekstra bonus at se dem frosne. Nogle af dem fryser dog aldrig til, da de bliver fodret fra varme kilder. Sørg for at medbringe vandtæt kamera og tag regntøj på, så du ikke bliver våd eller kold når du tager billeder, og selvfølgelig altid vær forsigtig, pas på hvor du går og hav det sjovt!

Har du brug for inspiration til din næste rejse rundt i Island? Læs mere her.