Selvom sidste sæson af Game of Thrones sandsynligvis er blevet set af alle fans på ingen tid, og showet har opnået legende-status for et stykke tid siden, er der en løbende interesse for, at besøge filmlokationer fra det folk kalder den bedste (fantasy) TV serie af alle tider.

Mange slag og endda en berømt romantisk scene er blevet filmet i Island, hvilket er endnu en god grund til at besøge landet af is og ild. På grund af den stigende interesse for islandske seværdigheder der har været en del af GoT, kalder islændinge stigningen i antal af besøgende for ”Game of Thrones Effekten”.

Før vi starter med at gå i detaljer om, hvilke steder der er et besøg værd, er her en liste med alle filmlokationer (i alfabetisk rækkefølge), da der er for mange til at tale detaljeret om dem alle:

• Dimmuborgir
• Fjaðrárgljúfur Canyon
• Gjáin (Þjórsárdalur Dalen)
• Grjótagjá
• Hengilssvæðið
• Höfðabrekkuheiði & Mýrdalsjökull Gletsjeren
• Höfði
• Hverir
• Kirkjufell
• Reynisfjara Beach, nær Vik
• Skógafoss
• Svínafellsjökull
• Þingvellir National Park
• Þjórsárdalur Dalen
• Þórsmörk & Stakkholtsgjá
• Þórufoss

Grjotagja-200x200.jpgIkke alle disse steder er nemme at komme til, så vi har udvalgt nogle til dig, som ikke er svære at finde, og som regel er åbne for offentligheden. Til at begynde med kigger vi nærmere på Nordisland, hvor én af de mest romantiske og velkendte scener fra serien er filmet i Grjótagjá (s. 3, ep. 5 Kissed by Fire). Grjótagjá er en hule formet af lava, hvor Jon Snow og hans wildling kæreste Ygritte bader.

Det siges, at det rent faktisk kun var en lille del af scenen der blev filmet i Grjótagjá, da dampen som steg op fra det varme vand, gjorde det svært at filme. Faktisk er det ikke tilladt (og heller ikke særlig smart) at bade derinde, da temperaturen på det krystalklare vand er op til 46°C, på grund af geologisk aktivitet mellem 1975 og 1984. Indtil 1970’erne var Grjótagjá et populært sted at bade. I begyndelsen af det 18. århundrede boede den fredløse Jón Markússon i hulen og brugte den til at bade. Hvis du ønsker at besøge hulen, er den nem at finde og få adgang til, da der er et parkeringsområde lige ved siden af.

Nogle andre store og berømte scener fra serien, er dem som er filmet i Dimmuborgir – et lavafelt nær Mývatn. Dimmuborgir kan oversættes som ”den sorte by”. En scene fandt sted i sæson 3, da Mance Rayder og the wildlings sætter deres camp op der. De har filmet scenerne om vinteren, da der var en masse sne, og temperaturen var nede på -11°C.

0049-trips-Dimmuborgir.jpgEt andet sted hvor wildling campen blev filmet i Nordisland er Höfði (stadig episode 3). Det er også nær Mývatn, og du kan gå en stille og rolig tur eller vandre i dette smukke område (husk dine vandrestøvler el.lign.).

Episode 5 i den samme sæson, blev Dimmuborgir en slagmark, da Lord Commander Mormont og Sam Tarly blev angrebet af the White Walkers, og Ygritte stjæler Jon Snow’s sværd. Det er helt klart et besøg værd, og i fald du ikke vidste det, så bor den islandske version af julemanden, nemlig de 13 islandske julemænd i Dimmuborgir og kan ses om vinteren. ;-) Derudover siges det at de bizart udseende stenformationer er trolde, som er blevet til sten ved solopgang, efter de har festet hele natten.

0029-trips-thingvellir-winter.jpgVi forlader Nordisland nu og fortsætter vestpå. Et af de mest genkendelige steder her, som dukkede op i sæson 4, er Thingvellir National Park, nordøst for Islands hovedstad; Reykjavik. Det er en del af Den Gyldne Cirkel i Island og er helt sikkert et must-see, når du besøger Island. Den imponerende natur er brugt i flere forskellige Game of Thrones scener. En du nemt vil genkende er kløften nær Oxararfoss vandfaldet, der fungerede som lokation for the Bloody Gate i episode 5 af sæson 4, da Sansa Stark og Littlefinger (aka Petyr Baelish) går ind i the Bloody Gate (et slot i den vestlige ende af Vale of Arryn). Arya og the Hound går også derind senere i samme sæson. Kløften er nemt tilgængelig, da der er parkeringspladser nær Oxararfoss vandfaldet.

0021-trips-skogafoss-waterfall-buehler-buechi.jpgSidst men ikke mindst og også en del af Den Gyldne Cirkel er Skogafoss vandfaldet i Sydisland, et sted du med sikkerhed bør besøge, når du er i Island. Det smukke og imponerende vandfald fungerede som den perfekte baggrund for Daenerys Targaryen’s drager. Det vises i sæson 8, episode 1, når Daenerys og Jon rider på dragerne over snedækket vinterlandskab, gennem en kløft og lander ved siden af et betagende tilfrosset vandfald. Det skal imidlertid nævnes, at i serien ser Skogafoss ikke helt ud som det gør i virkeligheden, selvom det faktisk fryser til om vinteren. Det er blevet ændret digitalt i Game of Thrones til denne specifikke episode, ligesom omgivelserne, for at få det til at se endnu mere imponerende ud. Men uanset om det er sommer eller vinter, så er Skogafoss et af de absolut smukkeste vandfald i Island.

Jeg håber du er enig med os i, at Island var klogt valgt af instruktørerne og tjente sit formål mere end godt. Vi mener ikke der kunne have været et bedre sted for The Song of Ice and Fire end landet af is og ild, og det kommer ikke som en overraskelse, at Island er blevet valgt som filmlokation for adskillige berømte film (som fx James Bond – Die Another Day) eller endda musikvideoer (for ikke at nævne Justin Biber’s – I’ll Show You). Så udforsk Island og landets skønhed på den sjove måde, men glem ikke at respektere naturen og behandl øen med kærlighed!

Interesseret i et road trip gennem Island? Læs mere.