Hvis du har planlagt at rejse Island rundt i bil, vil vi gerne hjælpe dig med forberedelserne, da kørsel i landet af is og ild til tider kan være ret udfordrende, afhængig af sæson og mange andre ting.

GENEREL INFORMATION OM AT KØRE I ISLAND

road-trip-winter-storm1.jpgFørst og fremmest er det en god idé at udforske Island på et road trip, fordi du er uafhængig af buschauffører og deres tidsplaner, og der er så meget at opleve på vulkanøen, at du vil elske at rejse i dit eget tempo. En anden stor fordel ved at rejse med bil er, at du kan bruge lige så meget tid som du har lyst til, når du besøger Islands seværdigheder.

Uanset om du vælger en rejse langs den berømte Route 1, Islands Ringvej, inklusiv Den Gyldne Cirkel eller om du vælger en rejse til Nordisland, fx via den smukke Arctic Coast Way, har vi forsøgt at samle de vigtigste informationer her, for at give dig nogle nyttige råd med på vejen.

Lad os starte med nogle hjemmesider du bør tjekke ud for at være opdateret, før du begynder dit road trip:

http://www.drive.is/ (general information om at køre i Island)
https://safetravel.is/ (hjemmeside med advarsler)
https://en.vedur.is/ (til at tjekke vejr-forholdene)
http://www.road.is/ (for vej-forhold, såvel som vejlukninger osv.)

I Island anbefaler vi en 4WD (firhjulstrækker), specielt i vintermånederne. Det er vigtigt, da man ofte er nødt til at køre på fx løse grusveje og ellers vil det udfordre både dig og bilen.

Før vi går i detaljer, er her den vigtigste regel vedrørende kørsel i Island:

Kør ALDRIG off-road! Det er ikke kun et godt råd for at beskytte dig fra farlige situationer, det er også strengt forbudt i Island! Så gør venligst dig selv en tjeneste og bliv på de officielle veje, de vil bringe dig hvor som helst du ønsker.

Og: Stop ALDRIG midt på vejen for at tage billeder, specielt ikke om vinteren fx for at se på nordlys. Sørg for at trække ind til siden og hold dig i sikkerhed.

Den generelle hastighedsbegrænsning i Island er:

• 50 km/t i byområder
• 80 km/t på grusveje
• 90 km/t på asfalterede veje

På trods af maksimum hastighedsgrænser bedes du sætte farten ned på grusveje, og tilpasse din kørsel efter vejforholdene, sommetider er hastighedsgrænsen ikke altid den rette hastighed. Men hvis du bruger din sunde fornuft, vil det gå fint.

REJSETIPS TIL AT KØRE I DET ISLANDSKE HØJLAND

4x4-vehicle-road-sign.jpgHvis du vil besøge Islands ubeboede højland, skal du køre på de såkaldte F-veje eller bjergveje (F står for Fjallið, hvilket betyder bjerg på islandsk), disse veje kan være svære at køre på. Det er kun tilladt at køre på disse veje med en firhjulstrækker (4WD) (så F’et er en god indikator for det også ;-) ). Vær forberedt på store huller, løs grus, sten, får eller ødelagte veje p.ga. vand eller trafik. Nogle veje kan muligvis slet ikke genkendes som veje, men vil i stedet se ud som bjergspor. Det kan ske fra tid til anden, at du bliver nødt til at køre langsomt gennem en flod. Hvis du gør dette husk da, at forsikringer ikke dækker skader forårsaget ved krydsning af en flod.

Det er også smart at installere en safety app, til brug mens du er i Island. Det kan være meget nyttigt i tilfælde af, at du sidder fast ’in the middle of nowhere’, og har brug for hjælp. Desuden kan du sende din rejseplan til Safe Travel, blot for at være på den sikre side, som navnet også indikerer ;-)

Før du starter din rejse i højlandet, skal du huske at tjekke om der er nogle nuværende vejlukninger, for at undgå unødvendige og ubehagelige overraskelser. F-veje er normalt åbne fra juni til september.

Andre ting at huske på:

tankstationer er ofte ret langt fra hinanden, husk derfor at fylde tanken på det rette tidspunkt, og kend den 4-cifret PIN til dit kreditkort, da du får brug for den på nogle tankstationer
reservation er nødvendig, hvis du vil overnatte et af de få mulige steder i højlandet
• vær forsigtig når du krydser floder osv., specielt gletsjerfloder kan ændre sig hurtigt og være farlige
minimumsalder for billeje i Island er 20 år, afhængig af biludlejningsfirmaet, og 23 år for minibusser
• når du støder på en en-vejs-bro i Island, sænk farten og lad føreren fra den modsatte retning passere først, hvis han er tættere på broen end du er

AT KØRE I ISLAND OM VINTEREN

Som tidligere nævnt, er F-vejene som man kører på i det islandske højland lukket om vinteren (oktober-april/maj), på grund af sne, is, laviner, oversvømmelser, stærke vinde osv. Men det er naturligvis stadig muligt at køre gennem andre dele af landet og nyde Islands vidundere og specielt Nordlyset om vinteren.

Det som flest mennesker undervurderer når de kommer til Island er, at vejrforholdene kan skifte meget hurtigt. I tilfælde af at du kommer i en farlig eller uventet situation, så vent hellere der hvor du er, i stedet for at forsøge at køre så hurtigt væk fra det dårlige vejr som muligt, da det også pludselig kan ændre sig tilbage til normalen.

Helt generelt er det altid en god idé at holde sikker afstand til andre mennesker, når man kører på isglatte veje, da du aldrig kan vide, hvordan de vil reagere i visse situationer. Underkend heller ikke stærke vinde som også kan skade din bil, så åbn døre langsomt, når du skal ud.

Og sidst men ikke mindst: klæd dig varmt på – alt handler om det termiske! ;-)

Hvis du sidder tilbage med nogle spørgsmål, håber vi at denne video lavet af lokale i Island vil give dig svar: Rigtig god rejse til Island!