Generelt

- INDEN DU REJSER TIL ISLAND

Island ProTravel picture

Island er en vulkanø, som blev dannet for ”kun” 16 millioner år siden, hvilket gør den til et af Europas geologisk set yngste områder: Landskabet er unikt med kæmpestore fjorde, sprudlende gejsere, imponerende vandfald, gigantiske gletsjere og et øde højland, som mest af alt minder om et månelandskab.

Island ProTravel picture

Island i tal

Landet har et samlet areal på 103.000 kvadratkilometer og er næsten to og en halv gang så stort som Danmark. Island måler 300 km fra nord til syd og 500 km fra vest til øst, og en lang række fjorde giver en takket kystlinje, der er 4970km lang. Ca. 11% af landet er dækket af is og 60% er ubeboet højland. Af de knap 325.000 indbyggere i Island bor to tredjedele i hovedstaden Reykjavik og omegn. Islændingene fik allerede i 1980 deres første kvindelige statschef, Vigdis Finnbogadóttir. Landet betragtes som åbent og progressivt og har en levestandard, som er blandt de højeste i verden. Samtidig værner man om de traditionelle myter, sagaerne, og det islandske sprog. 

Sprog

Det nationale sprog er islandsk. Skriftsproget har ikke ændret sig meget og islændinge kan uden større problemer læse de gamle sagaer. Alle islændinge lærer dansk i folkeskolen og de fleste taler også engelsk.

Ankomst

Island har været medlem af Schengen-aftalen siden 2001 og danske statsborgere behøver derfor ikke visum eller anden tilladelse for at rejse til Island. Det anbefales dog alligevel altid at medbringe gyldigt pas som legitimation.

Valuta

Islands valuta kaldes Islandsk Krónur (ISK). Vi anbefaler du bruger en valutaomregner, så du til enhver tid er opdateret på den gældende kurs. Mastercard og Visa kreditkort accepteres stort set overalt. I de større byer og i lufthavnene er der også masser af pengeautomater. 

Island ProTravel picture

Offentlig transport

Der er gode busforbindelser til de beboede områder i Island. Hovedstaden Reykjavik har også et fremragende bybusnet. Der er ikke nogen jernbane i Island, men der er flyruter mellem Reykjavik (Indenrigslufthavnen som ligger ca. 3 km fra Reykjavik centrum) og de fleste større byer i Island bl.a. Höfn, Egilsstadir, Akureyri og fjordene i vest. Den internationale lufthavn hedder Keflavik og ligger ca. 45 km fra Reykjavik.

Mobiltelefoner

De fleste mobiltelefoner kan bruges, forudsat at international opkobling er mulig. Man kan købe Siminn og Vodafone GSM-kort på benzintankene. De to leverandører dækker størstedelen af øen og bebyggelser med mindst 200 indbyggere. I højlandet er der ikke noget stabilt mobilnet. Man kan dog leje NTM mobiltelefoner, som har dækning i hele Island inklusive højlandet.

Åbningstider

Banker holder åbent fra mandag til fredag 10.00-16.00. Pengeautomater findes i de fleste større bebyggelser. Forretningerne har som hovedregel åbent fra mandag til fredag 10.00-18.00 og lørdage 10.00-14.00. En del souvenirbutikker er også åbne om søndagen.

Klima

Island opvarmes af Golfstrømmen og har et tempereret klima på trods af placeringen relativt højt mod nord, lige op til den nordlige polarcircle. Temperaturen er i gennemsnit om vinteren -5° til +5°, og om sommeren +10-15°. Det er dog også almindeligt med temperaturer på op mod +20° om sommeren. 

Island tilbyder fantastiske rejseoplevelser hele året. Den bedste tid med behagelige temperaturer og lange dage er fra maj til september. Allerede i marts er dagene længere i Island end i Midteuropa. Midnatssolen ses bedst i tiden fra midten af maj til midten af juli. Ønsker du derimod at opleve det magiske nordlys på den klare, kolde polarhimmel, så er januar til marts det perfekte tidspunkt. Nordlyset ses ofte allerede fra slutningen af september.  

Husk fornuftigt tøj, helst lag-på-lag og vær forberedt på skiftende vejr!

Hvad skal jeg tage med?

-> pas, rejseforsikring og hvis du har tænkt dig at leje bil, også kørekort
-> tilstrækkeligt med film /memorycards, batterier /batterioplader til dit kamera

Til rejser med hotelovernatning

-> varmt tøj, vind- og vandtæt
-> lettere tøj til varme dage
-> handsker, hue og halstørklæde
-> kraftige vandresko, gerne vandrestøvler
-> solbriller og kikkert
-> badetøj
-> førstehjælpsgrej til eget brug
-> lommekniv (Obs! ikke i håndbagagen i flyet!)

Til rejser med hotelovernatning og vandring

-> se ovenfor og medbring derudover også:
-> kraftige vandrestøvler der er gået godt til
-> sportssko og lettere sko
-> regntøj der kan klare voldsom regn
-> håndklæde

Sovepose- eller campingrejser

-> se ovenfor og medbring derudover også:
-> varmt undertøj
-> træningstøj
-> myggenet, saks og lommelygte
-> rygsæk og udstyr til medbragt mad
-> tøjklemmer og tøjsnore
-> sovepose (hvis du ikke lejer på stedet)

Nyheder og vejr

  • Island fejrer første sommerdag!

    20. April begynder Harpa; sommermåneden ifølge den gamle islandske kalender, og officielt den første sommerdag ...

    mere...

Islandsrejser

Den Klassiske Rundrejse

Book vores populære Klassiske Rundrejse, direkte fly fra København og Billund! Tre afgange i sommer, 08. juli, 12. august, 09. september.

/n