Øen af ild og is

Island er en vulkanø, som blev dannet for ”kun” 16 millioner år siden, hvilket gør den til et af Europas geologisk set yngste områder: Landskabet er unikt med kæmpestore fjorde, sprudlende gejsere, imponerende vandfald, gigantiske gletsjere og et øde højland, som mest af alt minder om et månelandskab. Hvis du bekymrer dig om Islands natur så meget som vi gør, kan du læse om bæredygtig rejse på Island på vores hjemmeside.

Et af de sidste eventyr

Sagaøen er langt nok mod nord, til at være delvist dækket af tusindvis år gamle gletsjere og på grund af de underjordiske kræfter, har Island voldsomme vulkanudbrud. Denne kombination gør, at Islands natur er helt unik og ikke ses magen til andre steder i verden - det må bare opleves!

Island i tal

1.339 km Kystvej (Ringvejen) 336.000 Indbyggere 103.000 km² samlet areal

Landet har et samlet areal på 103.000 kvadratkilometer og er næsten to og en halv gang så stort som Danmark. Island måler 300 km fra nord til syd og 500 km fra vest til øst, og en lang række fjorde giver en takket kystlinje, der er 4970km lang. Ca. 11% af landet er dækket af is og 60% er ubeboet højland. Af de ca. 336.000 indbyggere i Island bor to tredjedele i hovedstaden Reykjavik og omegn. Islændingene fik allerede i 1980 deres første kvindelige statschef, Vigdis Finnbogadóttir. Landet betragtes som åbent og progressivt og har en levestandard, som er blandt de højeste i verden. Samtidig værner man om de traditionelle myter, sagaerne, og det islandske sprog. 

 

Ankomst

Island har været medlem af Schengen-aftalen siden 2001 og danske statsborgere behøver derfor ikke visum eller anden  tilladelse for at rejse til Island. Det anbefales dog alligevel altid at medbringe gyldigt pas som legitimation. Nødnummeret i Island er 112, altså ligesom i Danmark. 

Klima

Island opvarmes af Golfstrømmen og har et tempereret klima på trods af placeringen relativt højt mod nord, lige op til den nordlige polarcircle. Temperaturen er i gennemsnit om vinteren -5° til +5°, og om sommeren +10-15°. Det er dog også almindeligt med temperaturer på op mod +20° om sommeren. 

Island tilbyder fantastiske rejseoplevelser hele året. Den bedste tid med behagelige temperaturer og lange dage er fra maj til september. Allerede i marts er dagene længere i Island end i Midteuropa. Midnatssolen ses bedst i tiden fra midten af maj til midten af juli. Ønsker du derimod at opleve det magiske nordlys på den klare, kolde polarhimmel, så er januar til marts det perfekte tidspunkt. Nordlyset ses ofte allerede fra slutningen af september. 

Husk fornuftigt tøj, helst lag-på-lag og vær forberedt på skiftende vejr!

Toldregler

Island har strenge regler for hvad der er lovligt at tage med ind i landet. Skal du have våben, medicin, forskellige madvarer, alkohol, tobak, fiskeudstyr, hesteudstyr, planter eller levende dyr må du tjekke reglerne på forhånd. I Keflavik Lufthavn kan du handle taxfree både ved ankomst og afrejse. Husk du skal være mindst 20 år for at indføre alkohol og mindst 18 år for at indføre tobak i Island. Toldregler

Levende dyr
Det er ikke tilladt at medbringe levende dyr til Island uden en godkendelse fra Landbrugsdepartementet i Island.

Fiske- og rideudstyr
Fiske- og rideudstyr som er brugt udenfor Island, inkluderende handsker, støvler og waders, skal desinficeres før du tager det med ind i landet.

Island ProTravel - Icelandair

Sprog

Det nationale sprog er islandsk. Skriftsproget har ikke ændret sig meget og islændinge kan uden større problemer læse de gamle sagaer. Derimod har udtalen ændret sig så meget at en islænding fra 1200- tallet og en fra 1900-tallet ville have store problemer med at forstå hinanden. Islandsk har ikke store dialektforskelle, men enkelte regionale småvariationer findes. Alle islændinge lærer dansk i folkeskolen og de fleste taler også engelsk.

Valuta

Islands valuta kaldes Islandsk Krónur (ISK). Vi anbefaler du bruger en valutaomregner, så du til enhver tid er opdateret på den gældende kurs. Mastercard og Visa kreditkort accepteres stort set overalt. I de større byer og i lufthavnene er der også masser af pengeautomater. 

Mobiltelefon

De fleste mobiltelefoner kan bruges, forudsat at international opkobling er mulig. Man kan købe Siminn og Vodafone GSM-kort på benzintankene. De to leverandører dækker størstedelen af øen og bebyggelser med mindst 200 indbyggere. Vi gør opmærksom på at i højlandet kan det være vanskeligt med stabilt mobilnet. Man kan dog leje NTM mobiltelefoner, som har dækning i hele Island inklusive højlandet.

Åbningstider

Banker holder åbent fra mandag til fredag 10.00-16.00. Pengeautomater findes i de fleste større bebyggelser. Forretningerne har som hovedregel åbent fra mandag til fredag 10.00-18.00 og lørdage 10.00-14.00. En del souvenirbutikker er også åbne om søndagen.

Offentlig transport

Der er gode busforbindelser til de beboede områder i Island. Hovedstaden Reykjavik har også et fremragende bybusnet. Der er ikke nogen jernbane i Island, men der er flyruter mellem Reykjavik (Indenrigslufthavnen som ligger ca. 3 km fra Reykjavik centrum) og de fleste større byer i Island bl.a. Höfn, Egilsstadir, Akureyri og fjordene i vest. Den internationale lufthavn hedder Keflavik og ligger ca. 45 km fra Reykjavik.