Island

I Island kan du opleve en hel række enestående naturfænomener, som du ikke finder nogen andre steder. Det er øens tynde jordskorpe, høje vulkanske aktivitet og det faktum at øen ligger i vejen for Golfstrømmen, som gør den helt unik. De to første mænd der etablerede sig på øen var Ingolfur og Hjörleifur. De ankom til Island i år 874. Hjörleifur blev dræbt af sine slaver, mens Ingolfur og hans kone blev. De etablerede sig i Reykjavik, som nu er Islands største by og hovedstad.

Reykjavik

Reykjavik er verdens nordligste hovedstad af en suveræn stat og er de sidste årtier, blevet et vældig populært rejsemål for eventyrlystne turister. Reykjavik ligger i den syd-vestlig del af Island. Der bor ca. 123,300 mennesker i selve hovedstaden og mere end 216,000 i hovedstadsområdet. Reykjavik er Islands kulturelle, økonomiske og politiske knudepunkt og en meget vigtig del af historien til landet.

Reykjavik

Hallgrímskirkja

Denne futuristiske bygning i midten af Reykjavik centrum kan man se fra lang afstand. Hallgrímskirken genspejler basaltsøjlerne, som man finder i det sydlige Island. Tårnet er 73 meter højt og fra toppen er der en fantastisk udsigt over hele byen. Kirken har sit navn fra Hallgrímur Pétrusson, en præst som levede i Island i 1600-tallet. Midt på pladsen foran kirken er der rejst en statue af Leifur Eríksson, vikingen der opdagede det amerikanske kontinent længe før Christopher Columbus (ca. 500 år tidligere).

Kolaportið

Hver weekend i Tryggvagata er der loppemarked på bagsiden af havnehusene (Hafnarhús). Både lokale og turister kommer til dette loppemarked for at gøre nogle gode køb af bl.a. antikviteter, bøger, souvenir og andre rariteter og samtidig nyde det store udvalg af kulinariske oplevelser. 

Laugardalur

Hvem som helst der ønsker at være aktiv på sin rejse til Reykjavik, bør besøge Laugardalur. Her finder du det største geotermiske svømmebassin under åben himmel, og det er definitivt et besøg værd. Her finder du også botanisk have og en dyrepark.

Tjörnin

Året rundt mødes islændingene ved Tjörnin. Det er i nærheden af stortinget. Dette er et fredsommeligt område med et varieret fugleliv. Herfra kan du se det nye rådhus, universitet og katedralen i Reykjavik.

Harpa

Det nybyggede (2011) koncerthus Harpa ligger lige ved havet og er et arkitektonisk højdepunkt. Her kan du se mange arrangementer som koncerter og opera. Takket være den oplyste facade af glas og metal, ser den til alle tider forskellig ud og er altid et fascinerende syn, men husk også at besøge indersiden af den smukke bygning, da den er imponerende indvendig også.

Museer i Reykjavik

Islands nationalmuseum fokuserer på landets kultur og historie - det er et "must-do" for enhver der er interessert i vikingernes fortid. Saga-museet er et flot supplement og viser de 17 vigtigste historiske hændelser på en meget attraktiv og levende måde. Et andet interessant, men også morsomt museum er phallus-museet. Alle kunstelskere vil desuden elske et besøg på nationalgalleriet. Islandske kunstnere som Ásgrímur Jónsson og Jón Stefansson finder du her. Vulkanhuset åbnede i 2011 og giver al nødvendig information om dannelsen af øen Surtsey og udbruddet af Eyjafjallajökull. Udendørsmuseet Árbæjarsafn, som ligger udenfor centrum, præsenterer på autentisk vis hvordan Island var før i tiden. Det inkluderer også en kirke med et typisk græstørv tag.

Island ProTravel - Harpa koncerthus

Adalstræti

Den ældste gade i Reykjavik er pladsen ved Ingólfstorg, som definerer vejen fra Ingólf Arnasons ejendom til havet. Hus nummer 10 er en sjældenhed og er et af få træhuse i Reykjavik. Siden storbranden i 1915 blev træhusbebyggelse ulovligt. Hr Skúlli Magnússon boede også i denne gade, han anses som værende det moderne Reykjaviks skaber.

Stortinget

Austurvöllur er et populært sted for både lokalbefolkningen og turister. Statuen af Jon Sigurdssons er rejst her. Jon spillede en stor rolle i den islandske uafhængighedsbevægelse i 1800-tallet. Basaltbygningen til det islandske parlament blev bygget i 1881. Reykjaviks lutherske katedral ligger i nærheden af parlamentet.

Sydvest Island og Reykjanes

Den Blå Lagune

Den blå lagune er en af de mest besøgte seværdigheder i Island. Den ligger i Grindavik, blot nogle få minutter fra Keflavik Lufthavn. Den 38°Celsius-indsø ligger blandt lava-felterne, og er drevet af det nærliggende geotermiske kraftværk Svartsengi. Det turkisblå vand har et relativt højt indhold af mineral og kisel og siges at have helbredende kræfter. I tillæg kan du bestille og drikke cocktails i vandet. Hvis du planlægger at besøge dette magiske bad, bør du købe billetter på forhånd. Send os en forespørgsel her.

Den Gyldne Cirkel

Den Gyldne Cirkel er en af de mest populære dagsture fra Reykjavik eller Sydisland. Den inkluderer Nationalparken Thingvellir, Geysir-området og det mægtige vandfald Gullfoss. Denne udflugt er et "must-do" for alle som besøger Island. For mere information klik her.

Krísuvík

Det geotermiske område Krisuvik på sydsiden af Reykjanes-halvøen er bestemt også et besøg værd. Utallige kogende mudderhuller, små vulkanske kratere og svovlafsætninger kan ses i dette område, som opstod efter et jordskælv. Specielt smukt er de forskellige farverige skråninger her, der blev dannet af sedimenter ved udbruddene.

Hafnarfjörður

Tidligere har Hafnarfjördur været en vigtig havneby og ligger bare 10 km syd for Reykjavik. Du kan enten nyde dagen i Hafnarfjördur mens du ser på fiskerne, der tager deres daglige fangst ind, eller du kan stå på Hamarinnsklippen og nyde udsigten. De seneste år er Hafnarfjördur blevet en kunstnerkoloni.

Geysir-området

Dette spektakulære område med varme, boblende kilder og spruttende gejsere er noget, som bare skal opleves, når man er i Island. Det er her, gejseren Strokkur dominerer med sine udbrud, når den kaster imponerende vandsøjler på 20-30 meter op i luften hvert 5. til 10. minut. I hele området kan du finde mange mindre og større kogende vandhuller. Se vores udflugt til Geysir her.

Hveragerdi

Hveragerdi er kendt som "The Green House of Iceland". Pga. den nærmest ubegrænsede geotermiske energi i dette område findes hovedparten af økologisk vegetabilsk produktion her. Salater, agurker, tomater og sågar bananer og prydplanter dyrkes. Damp som stiger op fra jorden, kan ses overalt i byen. Selv brødet er bagt under jorden - det giver den lækre mørke og malte smag af Hverabrauð. Ingólfur Arnarson skal være begravet i den nærliggende landsby Ingólfsfjall.

Thingvellir Nationalpark

Fra et historisk synspunkt er den smukke Thingvellir Nationalpark en af de mest meningsfyldte seværdigheder i Island. I år 930 blev det islandske parlament 'Althingi' grundlangt her. I dette storslåede landskab er der truffet vigtige politiske beslutninger, loven er blevet talt og ægteskab er tilmed indgået i disse impossante rammer. I parken finder du også Islands største indsø, Thingvallarvatn. Et andet højdepunkt er udsigten over Almannagja, her kan du se hvordan den amerikanske og europæiske kontinentalplade, bevæger sig væk fra hinanden. Den mere end 7 km brede dal er fantastisk. Lige ved kirken Thingvallakirkja og ved bredden af elven Öxará, kan du se præsidentens nydelige hvide sommerbolig. Siden 2004 har Thingvellir været en del af UNESCOs verdensarvsliste.

Gullfoss

Højdepunktet i Den Gyldne Cirkel er for de fleste turister det imponerende vandfald Gullfoss. Det er blot nogle få minutters køretur fra Geysir området. 

Syd-Island

Vik

Den sydligste del af Island er absolut også et besøg værd. Her kan du opleve sorte lavastrande, utallige fuglekolonier og en pragtfuld udsigt til Myrdalsjökull. Det dramatiske Reynisdrangar er et populært sted at tage billeder af de tre vulkanske 'spydspidser' der rager op af vandet og iflg. legenden er tre forstenede trolde. 

Dyrhólaey

Dyrhólaey med sin imponerende buegang ligger vest for Vik og er Islands sydligste punkt. Klippene på Dyrhólaey er 120 meter høje og er et paradis for edderfugle, arktiske terner, lunder og mallemukker. I parringstiden som er maj og juni, er der begrænset adgang til halvøen. 

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss er et af de mest fascinerende vandfald i Island og ligger også i syd. Har du nogensinde haft chancen for, at gå ind bag et vandfald ? Her får du muligheden, men glem ikke regntøjet når du går bag dette 60 meter høje vandfald - du kan ikke undgå at blive en smule våd. 

Skógar og Skogafoss

Ved foden af Eyjafjallajökull, der havde vulkanudbrud i 2010, ligger det fredsommelige sted Skógar. Et af de mest populære museer i landet er Skóg bibliotek, et friluft og lokalt museum, som på levende og autentisk vis skildrer livet i Sydisland. Vest for den lille landsby ligger det smukke vandfald Skogafoss. Her falder gletsjerelven Fimmvörðuháls 60 meter ned af en klippe. Du kan gå helt op til vandfaldet, hvis du har mod på det.

Vestmannaeyjar

Ca. 10 km udenfor kysten ligger en af Islands bedst bevarede hemmeligheder - Vestmannaøerne. Den største og eneste beboede af de 15 øer er Heimaey, her finder man bl.a. Storhöfdi med det fantastiske fugleliv, det er også her de smukke søpapegøjer yngler. Gå en tur op til krateret af den verdenskendte vulkan Eldfell, der var i udbrud i 1973 og som dækkede en stor del af øen med lava og aske. Et besøg på vulkanmuseet Eldheimar kan anbefales. Se vores udflugter til Sydisland her.

 

Island ProTravel - Vestmannaøerne

Thorsmörk

Det billedskønne Thorsmörk Nature Reserve, ligger for foden af den mægtige vulkan Eyjafjallajökull og gletsjeren Mýrdalsjökull og er en fuldkommen unik dal, der til alle tider er en klar favorit blandt de lokale. Gletsjere og gletsjerfloder har i tusindvis af år formet denne spektakulære dal og skabt et meget dramatisk landskab af sandstenskulpturer, dybe kløfter og skarpe højderygge. De utallige elve som dominerer naturen her, er en uforglemmelig oplevelse. Der er mange vandrestier som krydser dalen. Hvis du vil køre til og i Thorsmörk, er et 4x4-køretøj obligatorisk

Øst-Island

Øst Fjordene

De såkaldte østfjorde er ganske smalle og ligger mellem Borgarfjördur Eystri og Berufsfjördur. At køre langs de naturskønne veje og fotogene fiskelandsbyer er en stor oplevelse, men også de fremragende vandrestier langs fjerntliggende bjerge og grønne dale, kan varmt anbefales.

Vatnajökull Nationalpark

Europas største gletsjer Vatnajökull ligger i denne enorme islandske nationalpark, der måler ca. 14.200 kvadratkilometer og som dækker omkring 14% af Island. Også Skaftafell nationalpark og den tidligere nationalpark Jökulsargljufur tilhører Vatnajökull Nationallpark.

Skaftafell

Siden 2008 tilhører Skaftafell Nationalpark den større Vatnajökull nationalpark. Et besøg til dette billedskønne naturområde, beliggende ved foden af Europas største gletsjer, Vatnajökull, kan stærkt anbefales. 

Gletsjerlagunen Jökulsárlón

En af Islands mest spektakulære seværdigheder er Jökulsárlón, der med sine flydende isbjerge i Islands dybeste sø, er en af vulkanøens absolutte perler. Der er mulighed for en sejltur i gletsjer lagunen mellem de smukke isbjerge og du kan fotografere den over 1000 år gamle is samtidig med, at du kan se steder, hvor James Bond filmen 'Die another day' blev filmet.

Nord-Island

Dettifoss

Det mest kraftfulde vandfald i Europa producerer ca. 193m³ vand pr. sekund til et omkring 45m højt fald. Valdfaldet laver en tyk tåge og den høje lyd er forbløffende. Et virkelig imponerende syn.

Ásbyrgi

Dalen er ofte refereret til som "Grand Canyon of Iceland". I bunden af dalen finder du en sjældenhed - en blandet skov. Med en længde på 3,5 km og en bredde på 1 km byder dalen på en pragtfuld udsigt. Formen på dalen er også yderst bemærkelsesværdig - den ser ud som en hestesko. Ifølge legenden stammer den fra Odins hest.

Dimmuborgir

Dimmuborgirs bizarre lavaformationer kaldes også "Døren til helvede". Dette fantastiske og samtidig dramatiske område ligger nord for Mývatn og en tur gennem Dimmuborgir, er en af Islands mest populære natur turistattraktioner.

Island ProTravel - Dettifoss

Goðafoss

Goðafoss er et af de mest populære vandfald i Island. Kaskaden er blot 12 meter, men den hesteskoformede dal, gør dette 30 meter brede vandfald helt specielt. Goðafoss fik sit navn da lagmanden Thorgeir, kastede de hedenske gudebilleder i vandfaldet, efter at kristendommen blev vedtaget på Altinget i år 1000.

Glaumbaer

Tørvehusene i Glaumbaer er et andet meget populært sted at tage billeder af den smukke islandske natur. På Skagafjördur-museet kan du observere husenes typiske tørvekonstruktion. 9 af 13 bygninger er forbundet med en 20 m lang midtergang.

Husavik

Husavik er centrum for hvalsafari og er forøvrigt et af verdens bedste steder, at spotte disse gigantiske skabinger i deres naturlige omgivelser -  der 99% chance for at se hvaler på disse ture. Den lille, maleriske by ligger lige ved den fantastiske Skjalfandi-bugt.

 

Hverarönd

Hverarönd er navnet på et højtemperaturområde ved Námaskard. Det geotermiske område er præget af meget kogende mudderhuller og varme kilder. Den mineralholdige damp og mudderet har dannet smukke farvespektre på jorden. Et besøg kan stærkt anbefales, men du må love ikke at gå udenfor de afmærkede stier - det er livsfarligt!

Mývatn

Mývatn betyder Myggesøen. Om sommeren er der tusindvis af myg her. Det meste af søen er blot 5 meter dyb og opvarmes derfor forholdsvis hurtigt, dette medfører en kontinuerlig forøgelse af insekterne. Søen blev dannet af lava, som forhindrede en dræning af vandet. I dag er der mange øer og fugle ved søen. Det utroligt smukke område ved Mývatn, er et paradis for naturelskere og fugleinteresserede.

Skútustadir

På den ene side af søen er der mange pseudokratere samlet på række. Disse ejendommelige runde toppe/bobler blev dannet af lava, som løb over den frodige jord rundt om søen. Under lavaen samlede der sig damp som sprængte disse 'bobler'. Det er det som gør, at de ser ud som de gør i dag.

Vestfjordene

Vigur

Vigur er en lille ø øst for Isafjördur. Der bor kun fem indbyggere, men utallige fugle om sommeren. Her kan du observere lunder, havterner og edderfugle i deres naturlige miljø. Derudover ligger den eneste eksisterende vindmøllepark i Island på denne lille ø.

Hornstrandir

Dette naturreservat er et af de smukkeste steder i Island. Her finder du ægte natur med farverige blomster og grønne enge. Området byder på talrige muligheder for vandreture på omfattende turstier. 

Hrafnseyri

Hrafnseyri er en beskeden gammel gård med en betydningsfuld historie. Islændingen Jon Sigurdsson som sloges for Islands uafhængighed, blev født her. I dag fremviser Hrafnseyri et mindesmærke med en fuldskala kopi af gården, en kirke og et museum.

Dynjandi 

Et af de smukkeste og mest imponerende vandfald ligger i Vestfjorden - Dynjandi. Det består af seks forskellige vandfald og er vifteformet. Med sin højde på 100 meter og bredde på 60 meter, er det en helt igennem fantastisk naturlig skønhed.

Látrabjarg fugleklipper

Disse klipper er ærefrygtindgydende. De udgør ikke blot det vestligste punkt i Island, men også i Europa. Det er Europas største fugleklippe - 14 km lang og 440 meter høj og er også Islands ældste bjergformation på 13-14 mio. år. Om sommeren er tusindevis af søfugle ved Látrabjarg - det er den største søfuglekoloni på den nordlige halvkugle.

Vest-Island

Snæfellsnes

Snæfellsnes halvøen kaldes også "Island i en nøddeskal" på grund af sin naturskønne mangfoldighed. Her kan du se dramatiske klippeformationer, storslåede gletsjerlandskab og imponerende lavafelter. Se vores ridetur på Snæfellsnes her.

Arnarstapi

Arnarstapi er en lille fiskerlandsby som ligger lige foran bjerget, Stapafell. Her kan du se utallige huler, bemærkelsesværdige basaltkolonner og fuglekolonier. Byen er også kendt for sine digtere og sagaer. Det er også her man finder attraktionen Gatklettur - klippen med hul i midten, hvor vandet sprøjter igennem på stormfulde dage. 

Snæfellsjökull

Denne 1,456 meter høje gletsjer er en af de smukkeste og mest aktive vulkaner i landet. Ved godt vejr har du en fantastisk udsigt over Hellissandur og Breidafjördur-bugten. Denne gletsjer er også vældig attraktiv i litteraturen - den er afbilledet som indgangen i "Rejsen til jordens indre" i Jules Verne eponyme roman.

Reykholt

Dette lille jordstykke er blandt de vigtigste historiske og kulturelle steder i Island. Landsbyen har forpligtet sig til efterforskning og formidling af Snorri Sturlusons livsværk - middelalderens mest kraftfulde og populære mand. Han forfattede utallige skrifter med fokus på historie og litteratur.

Deildartunguhver

I den vestlige del af Island finder du landets største varmtvandskilde, som producerer 180 liter kogende varmt vand pr. sekund. 

Hraunfossar og Barnafoss

Lava-vandfaldet Hraunfossar er endnu en fænomenal naturoplevelse. Det krystalklare vand løber over lavastenene til et stort antal vandfald. Dette spil af farver er et fantastisk syn. Barnafoss ligger lige over Hraunfossar og er ikke mindre imponerende.